Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Δηλητηριάζουν τα δέντρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης! Εκτυπώσιμη σελίδα

4hΜία περίεργη «αρρώστια», η οποία προσβάλλει επιλεκτικά δέντρα που βρίσκονται μόνον σε κεντρικούς δρόμους υψηλής εμπορικότητας, έχει καταστρέψει σημαντικό μέρος του πρασίνου στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.


Toυ Νίκου Ηλιάδη

Το γεγονός ότι ο αφανισμός των άρρωστων δέντρων εξυπηρετεί ορισμένους καταστηματάρχες είτε διευκολύνοντας την επέκταση τραπεζοκαθισμάτων και την τοποθέτηση ομπρελών είτε «καθαρίζοντας» τη βιτρίνα των καταστημάτων τους γεννά υποψίες. Το φαινόμενο έχει εξελιχθεί σε επιδημία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ουδείς εκ των αρμοδίων επιχείρησε να το ελέγξει αλλά ούτε και να αποκαταστήσει αυτή τη βαρβαρότητα φυτεύοντας καινούργια δέντρα.

ΑΡΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Η επιχείρηση «καθαρισμού» του κέντρου από τα ενοχλητικά δέντρα εκτιμάται ότι άρχισε από δύο, τρεις επιτήδειους καταστηματάρχες, αλλά έχει εξελιχθεί πλέον σε μάστιγα. Συνετέλεσε σε αυτό το γεγονός ότι οι δράστες δρουν ανενόχλητοι, χωρίς συνέπειες και κυρίως χωρίς απολύτως καμία μέριμνα αντικατάστασης των κατεστραμμένων δέντρων, τουλάχιστον προς το παρόν. Η επιχείρηση διαρκεί μήνες. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι που διαμένουν επί της Παλαιών Πατρών Γερμανού και οι οποίοι είδαν το ένα μετά το άλλο τα δέντρα της γειτονιάς τους να αφανίζονται, «οι επιτήδειοι δηλητηριάζουν επιλεκτικά τα δέντρα που τους ενοχλούν, τα οποία στη συνέχεια αρρωσταίνουν, ξεραίνονται, για να ακολουθήσει το συνεργείο του δήμου, το οποίο τα κόβει από τη ρίζα τους».
Οι κάτοικοι δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς για παράδειγμα «είναι δυνατόν από τα τέσσερα δέντρα στη σειρά να αρρωσταίνουν επιλεκτικά μόνον τα δύο ενδιάμεσα, τα οποία συμπτωματικά είναι αυτά που παρεμποδίζουν τη λειτουργία ενός καταστήματος, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν υγιή».

ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ
Το φαινόμενο έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, καθώς στα πλέον εμπορικά τμήματα των κεντρικών οδών ένα στα τρία δέντρα έχει αφανιστεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο τμήμα της Παλαιών Πατρών Γερμανού από την Τσιμισκή έως την Αλεξάνδρου Σβώλου από τα συνολικά 75 δέντρα που υπήρχαν τα 25 έχουν καταστραφεί και έχουν κοπεί από τη ρίζα τους. Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονταν μάλιστα μέσα σε ειδικά παρτέρια και μετά την κοπή τους οι επιτήδειοι φρόντισαν να καμουφλάρουν τα κουφάρια τους φυτεύοντας γύρω από το νεκρό κορμό εποχικά λουλούδια ή πρασινάδες. Στη θέση των κομμένων δέντρων της Π. Π. Γερμανού «φυτρώνουν» εν μία νυκτί ομπρέλες καταστημάτων καφέ και εστίασης.
Χειρότερη είναι η κατάσταση στην οδό Αγίας Σοφίας. Από τα συνολικά 127 δέντρα που υπήρχαν έχουν απομείνει σήμερα μόνον τα 84, ενώ τα υπόλοιπα 43 έχουν αφανιστεί. Ειδικότερα στο υψηλής εμπορικότητας κομμάτι που βρίσκεται κάτω από την Τσιμισκή από τα 28 δέντρα έχουν απομείνει μόνον τα 14! Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έχουν κοπεί όλα (πλην ενός) όσα βρίσκονται στο κάτω της Μητροπόλεως τμήμα της Αγίας Σοφίας έως την παραλία.
Θύματα της ίδιας… επιδημίας έχουν πέσει και δέντρα τα οποία βρίσκονταν σε διασταυρώσεις υψηλής εμπορικής κίνησης, όπως για παράδειγμα στη συμβολή των οδών Τσιμισκή-Αγίας Σοφίας, Ερμού με Βενιζέλου και στη Διαγώνιο.

«ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ» ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ
Τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα κομμένα δέντρα βρίσκονταν μπροστά σε καφέ ή γενικότερα καταστήματα εστίασης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γνωστής καφετέριας της οδού Αγγελάκη, όπου στη θέση του δέντρου «φύτρωσε» υπαίθριο μπαρ! Σε άλλη περίπτωση ανάλογου καταστήματος στην παλιά παραλία ο ιδιοκτήτης έκοψε μεταμεσονύκτιες ώρες μεγάλο κομμάτι του δέντρου, επειδή εμπόδιζε την τέντα του. Όταν επενέβη ο δήμος έπειτα από σχετική καταγγελία, ο ιδιοκτήτης του καφέ ισχυρίστηκε ότι το δέντρο καταστράφηκε, όταν έπεσε πάνω του φορτηγό, παρουσιάζοντας μάλιστα και σχετική υπεύθυνη δήλωση του οδηγού!
Σε άλλες περιπτώσεις πάνω από τα κομμένα δέντρα τοποθετούνται ψυγεία περιπτέρων ή ακόμη και πάγκοι καταστημάτων. Κομμένα δέντρα υπάρχουν και έμπροσθεν γνωστών εμπορικών καταστημάτων εξασφαλίζοντας έτσι την ανεμπόδιστη προβολή της βιτρίνας τους.
Ειδική περίπτωση αποτελεί η συστοιχία δέντρων που υπήρχε μπροστά στη μητρόπολη. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Νίκος Παπαγιαννόπουλος, επρόκειτο για ακακίες Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίες «καταστράφηκαν από κάποιον μύκητα και πρόκειται να αντικατασταθούν». Από τον ίδιο μύκητα, σημειώνει, προσεβλήθησαν και άλλα δέντρα στο κέντρο.


Ο δήμος κατέθεσε μηνύσεις και αρχίζει φυτεύσεις
Καταγγελίες για την επιχείρηση αφανισμού των δέντρων έχουν γίνει και στο δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγιαννόπουλος, «εμείς έχουμε ελέγξει τις καταγγελίες και έχουμε και κάποιες ενδείξεις για τη δράση ασυνείδητων συμπολιτών μας, γι’ αυτό και έχουν κατατεθεί ήδη έξι μηνύσεις, οι οποίες έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης». Ο κ. Παπαγιαννόπουλος τονίζει ότι η διεύθυνση Πρασίνου έχει καταγράψει όλες τις περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται φύτευση νέων δέντρων και «εντός των προσεχών ημερών αρχίζει μεγάλη εκστρατεία φύτευσης συνολικά 4.100 νέων δέντρων σε ολόκληρο το δήμο, καθώς η σχετική εργολαβία εγκρίθηκε προ ολίγων ημερών από την περιφέρεια». Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει, θα αφαιρεθούν και τα κουφάρια των κατεστραμμένων δέντρων και στη θέση τους θα φυτευτούν καινούργια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου