Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Ασθενεί βαρέως το Θεαγένειο Νοσοκομείο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010 ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Εικόνα… βαριά ασθενή εμφανίζει το Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Οι νέοι ασθενείς αυξήθηκαν κατά 11% το 2009, χωρίς όμως να τονωθεί το νοσοκομείο με «ένεση» προσλήψεων. Με τα κρούσματα καρκίνου να παραμένουν σταθερά αυξημένα και τις μεγάλες ελλείψεις να παραμένουν, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές, η κατάσταση γίνεται οριακή, σύμφωνα με τους εργαζομένους.
Τα στοιχεία κίνησης του μοναδικού ογκολογικού νοσοκομείου για τον πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας δείχνουν ότι το 2009 η αύξηση των νέων ασθενών άγγιξε το 11% σε σχέση με το 2008. Εξάλλου, η ανοδική τάση στα περιστατικά που απευθύνονται στο Θεαγένειο καταγράφεται και τα προηγούμενα χρόνια: το 2002 οι ασθενείς ανήλθαν στους 96.210, ενώ το 2007 αυξήθηκαν σε 103.750, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση 11%.
«Από τα στοιχεία του νοσοκομείου μας (όπου παρακολουθείται περίπου το 70% των καρκινοπαθών της Βόρειας Ελλάδας) προκύπτει ότι πράγματι είναι αυξημένη η προσέλευση ασθενών. Τα νούμερα αυτά δε σημαίνουν απαραίτητα ότι έχουμε περισσότερα περιστατικά καρκίνων, διότι ακόμη δεν υπάρχει συστηματική και αξιόπιστη καταγραφή. Οι μεγάλοι αριθμοί είναι αποτέλεσμα της αύξησης της επισκεψιμότητας. Οι ασθενείς με καρκίνο ζουν πλέον περισσότερα χρόνια και οι επισκέψεις τους στο Θεαγένειο είναι συχνότερες επειδή έχει αλλάξει το προφίλ της θεραπείας», επισημαίνει στον «Α» ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας και εκτελών χρέη διοικητή στο Θεαγένειο, Θεόδωρος Μπισχινιώτης.
Σε άνοδο η προσέλευση, αλλά και οι ελλείψεις
Η μεγάλη προσέλευση στο Θεαγένειο, σε συνδυασμό με τα προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων, καθιστά δραματικές τις συνθήκες εργασίας, όπως λένε οι εργαζόμενοι. Το 2009 έγιναν συνολικά 2.166.340 εργαστηριακές εξετάσεις (πρωινός τομέας), ενώ και το 2008 ήταν σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, φτάνοντας τα 2.110.763. Μόνο πέρσι οι νέοι ασθενείς ανήλθαν σε 10.766 και το 2008 είχαν ξεπεράσει τους 11.000. Οσο για τις χειρουργικές επεμβάσεις διατηρούνται επίσης σε σταθερά υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας τις 4.924 πέρσι και τις 4.880 πρόπερσι. Εξάλλου, η κάλυψη στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας κατέγραψε ρεκόρ το 2009, φτάνοντας σε ποσοστό 209%.
«Η προσέλευση ασθενών είναι πολλή μεγάλη. Βεβαίως, τα νούμερα δε δείχνουν με βεβαιότητα ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών, γιατί είναι αρκετοί οι ασθενείς που έρχονται, για παράδειγμα, εδώ και δέκα χρόνια επί δυο φορές το μήνα… Το ζήτημα για εμάς τους εργαζομένους είναι ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα από το γεγονός ότι ενώ η κίνηση είναι αυξημένη, το προσωπικό, αντί να ενισχύεται, λιγοστεύει. Αυτό έχει επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και στις συνθήκες εργασίας μας που χειροτερεύουν», αναφέρει η αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο», Χαρούλα Σαραϊλή. Η ίδια συμπληρώνει ότι «σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το σχέδιο δημιουργίας νέου αντικαρκινικού νοσοκομείου, θα πρέπει τα κρεβάτια μας να αυξηθούν τουλάχιστον σε 500 (σήμερα είναι ανεπτυγμένες 357 κλίνες) για να είμαστε σε θέση να καλύπτουμε καλύτερα τις ανάγκες. Αυτό βέβαια, σε συνδυασμό με αύξηση του προσωπικού».
Σύμφωνα με τους εργαζομένους, λείπουν περίπου 120 νοσηλευτές, 140 άτομα διοικητικού, παραϊατρικού και τεχνικού προσωπικού, ενώ το νοσοκομείο έχει αναπτυχθεί με νέα τμήματα και υπάρχει στενότητα χώρου. Ζητούμενο παραμένει η στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό, με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (γιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι, διοικητικοί κ.λπ.) και η αγορά ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού, όπως τομηχάνημα pet scan. Πρόκειται για ένα μηχάνημα απαραίτητο σε ασθενείς με κακοήθη νοσήματα (κυρίως με μεταστατικούς καρκίνους), οι οποίοι αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Αθήνα όπου υπάρχει το μοναδικό στη χώρα αντίστοιχο μηχάνημα στο δημόσιο τομέα.
«Στο περίμενε» για εξετάσεις
Η μεγάλη ζήτηση των υπηρεσιών του Θεαγένειου από ασθενείς που προέρχονται από κάθε γωνιά της Μακεδονίας, της Θράκης, ακόμη και από τη Θεσσαλία, σε συνάρτηση με τα κενά σε προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλη χρόνοι αναμονής στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Οι άρρωστοι χρειάζεται να περιμένουν από λίγες μέρες μέχρι και… τέσσερις μήνες για κάποιες εξετάσεις! Σύμφωνα με τα στοιχεία της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας - Θράκης, το ρεκόρ σε χρόνο αναμονής κατέχει το Γ΄ Χειρουργικό Μαστού.
Αν και λειτουργεί σε καθημερινή βάση, ο φόρτος είναι τόσο μεγάλος που για να υποβληθεί μια ασθενής σε επανεξέταση χρειάζεται να περιμένει 120 ημέρες! Στο εξωτερικό ιατρείο πλαστικής χειρουργικής (λειτουργεί μόνο Δευτέρα και Πέμπτη) η αναμονή είναι 79 ημέρες, στο ΩΡΛ (Δευτέρα και Τετάρτη) 64, ενώ για την αξονική τομογραφία (καθημερινά) η αναμονή είναι 47 ημέρες. Σε έναν με ενάμιση μήνα κυμαίνεται η αναμονή και σε άλλα τακτικά ιατρεία, όπως στο Γαστρεντερολογικό (43 ημέρες), στο Γυναικολογικό (42), στο Γναθοχειρουργικό (38), για κολονοσκόπηση (37) και για γαστροσκόπηση (35). Στην περίπτωση βέβαια που πρόκειται για έκτακτα περιστατικά, ο κ. Μπισχινιώτης διαβεβαιώνει ότι οι ασθενείς δεν περιμένουν και αντιμετωπίζονται άμεσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, το νοσοκομείο δε διαθέτει κλινικές που θα μπορούσαν να επιτελέσουν σημαντικό έργο, όπως για παράδειγμα Νευροχειρουργική, Αγγειοχειρουργική, Ορθοπεδική και Πλαστική Χειρουργική.
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος των εργαζομένων τονίζει ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι στον εργαστηριακό τομέα εξυπηρετούν πολύ κόσμο τα εργαστήρια που λειτουργούν πλέον και τα απογεύματα (οι ασθενείς δεν πληρώνουν από τη τσέπη τους, αλλά τις εξετάσεις καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο). Η λειτουργία αρκετών εργαστηρίων και τις απογευματινές ώρες (π.χ. αξονικός τομογράφος) έχει μειώσει τις ουρές για τις εργαστηριακές εξετάσεις. Είμαστε όμως αντίθετοι ως εργαζόμενοι στο θεσμό των απογευματινών ιατρείων σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο, διότι θεωρούμε ότι από τη στιγμή που ο ασθενής είναι αναγκασμένος να πληρώσει το γιατρό στο απογευματινό ιατρείο του νοσοκομείου, αυτομάτως δημιουργούνται ''ασθενείς δυο ταχυτήτων’’».
«Κενό» στην κοινωνική υπηρεσία
Στο μεταξύ, ελλείψεις -απαράδεκτες για τις ανάγκες που καλείται να εξυπηρετήσει ένα ειδικό νοσοκομείο όπως το «Θεαγένειο»- παρατηρούνται και στην κοινωνική υπηρεσία του. Αν και θα έπρεπε να διαθέτει μια πλήρως στελεχωμένη υπηρεσία για να προσφέρει ψυχολογική συμπαράσταση στους ασθενείς και στους συγγενείς τους, η υπηρεσία αυτή είναι υποστελεχωμένη.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση πεπραγμένων του νοσοκομείου για το 2007, «υπηρετούν δύο μόνο κοινωνικοί λειτουργοί έναντι των οκτώ οργανικών θέσεων που προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου. Δεδομένου του «ειδικού» αντικειμένου του νοσοκομείου και του ιδιαίτερα επιβαρυμένου και ουσιαστικού ρόλου του κοινωνικού λειτουργού μέσα στο νοσοκομείο, η σύνθεση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα ελλειμματική». Η ήδη ελλειμματική σύνθεση έφτασε στα όρια του μη επιτρεπτού, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, καθώς όλο το 2007 η μια κοινωνική λειτουργός απουσίαζε με άδεια μητρότητας με αποτέλεσμα το βάρος της εργασίας να είναι δυσβάσταχτο για τη μοναδική συνάδελφό της!
Εξάλλου, η κίνηση της κοινωνικής υπηρεσίας θεωρείται μεγάλη, αφού μόνο το 2007 τα περιστατικά που απευθύνθηκαν σ' αυτήν και εξυπηρετήθηκαν –από τη μια κοινωνική λειτουργό- ήταν 1.532. Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, εργαζόμενοι και ασθενείς παραδέχονται ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί η υπηρεσία γιατί πολλοί καρκινοπαθείς αναζητούν στήριγμα για να ξεπεράσουν την περιπέτεια της υγείας τους.
Ανησυχία για καρκίνους δέρματος και θυρεοειδή
Ο δερματικός καρκίνος, μαζί με τον καρκίνο του θυρεοειδή, είναι οι δυο μορφές που δείχνουν να εμφανίζουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την εμπειρία των γιατρών στο Θεαγένειο, καθώς ακόμη δεν υπάρχει αξιόπιστη καταγραφή, τόσο της θνησιμότητας όσο και των κρουσμάτων ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας, ηλικία, απασχόληση και φύλο, ώστε να οδηγήσει τους επιστήμονες σε ασφαλή συμπεράσματα.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος, κυρίως εξαιτίας της έκθεσης όλο και περισσότερων ανθρώπων στην υπεριώδη ακτινοβολία. Την ίδια αίσθηση έχουμε και για τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδή, όπου πιθανόν να εμπλέκεται και η επίδραση από το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, κάτι για το οποίο όμως δεν έχουμε αποδείξεις», τονίζει ο κ. Μπισχινιώτης.
Ο ίδιος προσθέτει ότι με βάση τις προσελεύσεις στο Θεαγένειο φαίνεται πως οι πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου στον ανδρικό πληθυσμό είναι ο καρκίνος των πνευμόνων και του γαστρεντερικού. Αντίστοιχα στις γυναίκες, οι πιο συχνές μορφές καρκίνου φαίνεται πως είναι του μαστού, ο γυναικολογικός καρκίνος (ενδομητρίου, τραχήλου της μήτρας, ωοθηκών), των πνευμόνων και του πεπτικού συστήματος.
«Παρατηρούμε ότι ο μέσος όρος εμφάνισης του καρκίνου του μαστού είναι χαμηλός και κυμαίνεται στα 45- 50 χρόνια, ενώ σε άλλες μορφές καρκίνου είναι μεγαλύτερος και αγγίζει τα 60 έτη. Πάντως, δε λείπουν και τα περιστατικά με πολύ νέους ανθρώπους οι οποίοι προσβάλλονται από κάποια μορφή καρκίνου και παρακολουθούνται στο Θεαγένειο», υπογραμμίζει ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου.
Πάντως, οι γιατροί διευκρινίζουν ότι η σταθερά αυξημένη συχνότητα των κρουσμάτων καρκίνου στη Βόρεια Ελλάδα δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στις καλύτερες διαγνωστικές μεθόδους που οδηγούν σε αύξηση της επισκεψιμότητας των αρρώστων στο Θεαγένειο και στα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων. Οπως υποστηρίζουν, το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνομπίλ, τον Απρίλιο του 1986, είναι πιθανό να υπήρξε αλλά και να εξακολουθεί να είναι ακόμα και σήμερα επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία του πληθυσμού περιοχών κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.
Φως αναμένεται να ρίξει η πανελλαδική μελέτη - καταγραφή των περιστατικών που ξεκινούν τα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας. Στην προσπάθεια συμμετέχει και το Θεαγένειο, το οποίο σύντομα θα ζητά από τους αρρώστους που το επισκέπτονται να συμπληρώσουν μια φόρμα με στοιχεία σχετικά με την ασθένειά τους με στόχο να προσδιοριστεί η ταυτότητα του καρκίνου στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου